Levent Aktaş; “Kaliteli baklava yüzünüze güler”
Ayıntap Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş, faaliyetleri ve sektörleri ile alakalı Gaziantep'in ilk ve Tek Gastoromi mutfak Haber portalı ANTEP LEZZETİ'nîn sorularını yanıtladı:
Ayıntap Baklava ne zaman kuruldu? Kuruluşunuzdan bu zamana kadar gelişim süreci ile ilgili bilgi verir misiniz?
Baklavacılık mesleğine bu mesleğin en eski ve en sanatkar ustasının yanında çırak olarak başladım. Ve aynı işyerinde, aynı ustanın yanında uzun yıllar çalıştım. 2000 yılında Ayıntap Baklavayı kurduk. Tabii ki kolay bir süreç değildi. Ama ilk günden itibaren hedefimiz dürüstlük ilkesinden yola çıkarak kaliteden ödün vermeden baklava sektörüne yeni bir soluk, yeni bir bakış açışı getirmekti. İlk kurulduğumuzda mikro bir işletme idik. Sürekli markalaşma ve Araştırma Geliştirme (AR-GE) çalışmalarımız devam ediyor. Bu 21 yıllık sürede sürekli daha iyiyi hedefleyen bir anlayışımız var. Biz yeniliğe açık bir firmayız.
Kaç çeşit baklava üretiminiz var? En çok hangi baklava ilgi görüyor?
Gelişen dünya ekonomisi gibi baklavacılık sektörde sürekli gelişmektedir. Bizim çıraklık dönemlerimizde 4-5 çeşit baklava vardı. Yaptığımız AR-GE çalışmaları, kullanılan teknoloji vb. gibi çalışmalar neticesinde şu anda tam 14 çeşit baklava üretiyoruz. Daha önce sadece ramazan ve kurban bayramlarında ürettiğimiz fıstıklı ve sade kurabiye 365 gün tezgâhlarımızda mevcut. Bunun yanında fıstık ezmemiz bulunuyor. Fıstık ezmesinin de jelatinlisi ve sade gibi çeşitleri var. Ürün yelpazemizi yaklaşık 18 kaleme çıkarttık. Son dönemlerin en çok tercih edilen ürünlerden biri olan midye baklavayı üretiyoruz. Biz; yeni bir ürün çıkarırken özellikle Gaziantep kültürüne ve damak tadına uygun olması gerektiği bilinci ile hareket ediyoruz. Tamamen doğal ürünlerden yaptığımız AR-GE çalışmaları neticesinde Mormiks Baklavayı çıkarttık. Yüzde yüz kırmızı meyvelerin özünden yapılan mormiks baklava diğer baklava ürünlerine göre daha fazla ilgi ve talep görüyor. Mormiks baklavada ahududan, frambuaza, vişneden, kırmızı pancara, kırmızı soğandan lahanaya varıncaya kadar tamamıyla doğal malzemeler kullanılmaktadır. Bizim firmamızda süreklilik esastır. Ürünlerimiz günlük üretilerek sürekli tezgâhımızda bulunmakta ve dünyanın dört bir yanına gönderebilmekteyiz.
Kaliteli iyi baklavayı nasıl anlayabiliriz?
Her sektörde olduğu gibi bizim baklava sektöründe de merdiven altı olarak tabir edilen kalitesiz ürünler maalesef her yerde satılabiliyor. Ben bir baklava ustası ve aynı zamanda Gaziantepli olarak sadece Gaziantep ‘de değil, Türkiye’nin her yerinde kalitesiz baklava imal edenlere ve satanlara karşıyım. Öncelikle sağlığımıza zarar veriyorlar. Biz imal ettiğimiz ürünlerde hiçbir şeklide kalitesiz malzeme ve katkı malzemesi kullanmıyoruz.
Yurt içinde satışlarınızda en çok talep aldığınız bölgeler neresi?
Türkiye’nin tüm bölgelerine, şehirlerine otobüs ve kargolar vasıtasıyla ürünlerimizi gönderiyoruz. Son dönemlerde özel kargomuzun sayesinde Ankara ve İstanbul’a bir gün sonra ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Yakın zamanda İzmir ‘e özel kargomuzla yine bir gün sonra teslimat yapabileceğiz. Diğer büyük illerimizden Ankara, İzmir ve Bursa’ya da ürünlerimiz gidiyor. Yaptığınız ürünlerin bu şehirlerden en çok hangi şehire gidiyor derseniz elbette İstanbul’a gidiyor. İstanbul’u, Ankara, İzmir Bursa gibi iller takip ediyor. Ayrıca, Gaziantep çevresindeki tüm illerden, doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki Van, Diyarbakır, Mardin gibi illerden çok talep almaktayız.
İhracatınız var mı? En fazla hangi ülkeler?
Başta Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Suudi Arabistan, Dubai, Katar gibi ülkeler olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. Tüm Dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi pandemi döneminde bazı aksamalar olmasına rağmen biz ürünlerimizi göndermeye devam ettik.
Markalaşma konusunda görüşleriniz neler?
Biz Ayıntap Baklava olarak her zaman markalaşmaya çok önem veriyoruz. Bir marka kolay oluşmuyor. 21 yıllık bir firma olarak Gaziantep’te ve Türkiye’de gıda ve baklava sektöründe 100-150 yıllık firmalar arasında en başta müşterilerimizin teveccühü ve güveniyle, ürünlerimizin kalitesiyle, lezzetiyle, temizliğe verdiğimiz önemle her geçen gün değer kazanıyoruz. Bu durumu her zaman artırarak, geliştirerek devam ettirmek istiyoruz. Biz şeffaflığa önem veriyoruz. Bizim imalathanemiz üretimin tüm süreçlerinde müşterilerimize açıktır. İsteyen her zaman gelip gezebilir. Bizim yemediğimiz hiçbir ürünü tezgâhımıza koymayız prensibinden hareket ediyoruz.