GASTORONİMİ HABERLERİ

Kebabı kimler nasıl buldu?

Türk mutfak kültürünün en önemli yemekleri arasında geçen ve çeşitliliğiyle dikkat çeken kebabı mercek altına alan Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan kebabın nasıl bulunduğunu ve insanlık tarihindeki önemine dikkat çekiyor. Ünlü Şef kebabın insanlık tarihiyle eş bir dönemi kapsadığını ifade ederken tarih öncesi dönemlerde bulunduğunu ifade ettiği kebabın insanlar arasında sosyalleşmenin gelişmesinde de etkin rol oynadığını ifade ediyor. Bu konuda yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan kebabı tarif ederken “Ateşte pişen her et kebaptır” yorumunu da yapıyor.

Kebabı kimler nasıl buldu? Kebapla birlikte insan yaşamında ne değişti?

Tarih öncesi dönemlerde insanların iki ayrı gurup halinde hareket ettiğine dikkat çeken Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Ünlü Şef Tahir Tekin Öztan bir grubun toplayıcılıkla diğer gurubun ise avcılıkla geçimini sağladığını ifade ederken kebabın ateşin bulunmasının hemen ardından bulunduğunu ifade ediyor. Öztan yaptığı açıklamada “Ateşte pişen her ete kebap denir. Kebap milyonlarca yıl önce soframıza girmiştir. İlk insanlar avcılık ve toplayıcılıkla geçinirdi. Güçlü olanlar avcılarlık yapar ve avlanırdı. Diğer grup ise tabiatın kendilerine sunduğu çeşitli otları toplar ve bunlarla beslenirdi. İnsanlık ateşi bulduktan sonra avladıkları hayvanların etlerini pişirmeye başladı. Bu insanlar ne yaptı? Önce avlandı ve avladıkları hayvanları ağaç dallarından elde ettikleri çubuklara takarak yanan ateşin üzerinde pişirmeye başladılar” dedi.

VX5A1622-2-1536x1412-i657cbbf414b89.jpg