Gaziantep patlıcan kebabı
Gaziantep patlıcan kebabının kıyması orta yağlı olmalıdır. Çok yağlı olursa patlıcanlar pişerken kıyma eriyip tepsinin alt kısmında birikecektir buda; patlıcanları kaynatacağından lezzet düşüklüğü meydana gelecektir. Orta yağlı kıymanın içerisine sadece tuz ve karabiber eklenmelidir. Diğer baharatlar kesinlikle bu yemeğe yakışmamaktadır. Bazı kesimler tarafından karabiber ve tuzun haricinde taze kırmızı kapya biberi çektirmektedir. Kapya biberinin kullanılması tamamen isteğe bağlıdır, ilk tercih sade bir kıyma olarak kabul edilmektedir.
İÇLİ KÖFTE
Adana, Kahramanmaraş, Kilis ve Malatya'da da çok sevilen içli köfte, Antep mutfağından hiç eksik olmaz desek yeridir. Özellikle bayramlarda ve kalabalık sofralarda tepsi tepsi hazırlanarak sunulur.
KIYMA KEBABI
Gaziantep mutfağında Antep fıstığının kullanılmadığı yemek sayısı oldukça azdır. Dana, kuzu eti ve fıstık ile hazırlanan bu kebap, kalın şişlere geçirilir ve ızgarada pişirilir.
FİRİK PİLAVI
Nohut ve bulgur ile hazırlanan firik pilavı, Antep başta olmak üzere Adana ve Hatay mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Genellikle et yemeklerinin yanında sunulur.
KUŞBAŞI KEBABI
Antep mutfağında birbirinden farklı kebaplara rastlamak mümkündür. Bunlardan biri de kuzu eti, közlenmiş biber ve soğan ile hazırlanan Antep kebabıdır. Hazırlanan kebap, nefis bulgur pilavı ile birlikte sunulur.
SİMİT KEBABI
Antep mutfağının en sevilen kebap çeşitlerinden biri simit kebabıdır. Simit adı verilen ince bulgur ve zırh kıyması ile hazırlanan bu yemek, fıstıklı yoğurt eşliğinde sunulur.
YUVARLAMA
Geleneksel bir yemek olan Yuvalama’nın diğer adı da Nakışlı aş... Gaziantep yöresinde özellikle Ramazan Bayramı’nda pişirilen bu ana yemek, şehriyeli pirinç pilavı ile servis yapılıyor. Yemeği hazırlarken pirinç ve kıyma ölçüsüne dikkat edin; ne kadar pirinç kullanırsanız, onun yarısı kadar kıyma kullanın.
BEYRAN
Antep mutfağında başlangıç menüleri için en çok tercih edilen yemek beyran çorbasıdır. Antep'te bulunan restoranlar beyran çorbasını ortalama 13 saatte hazırlasa da, evinizde yapabileceğiniz özel tarifimizi sizlerin beğenisine sunuyoruz.
ALİ NAZİK
Közlenmiş patlıcan, yoğurt ve kıyma ile hazırlanan Ali Nazik, Osmanlı'dan günümüze kalan ulaşan bir yemektir. Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilen Ali Nazik kebabı, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.
BÖREK ÇORBASI
Yoğurtlu bir çorba çeşidi olan börek çorbası da, başlangıç menülerinin favorisidir. Kuzu eti, yoğurt ve nohut ile hazırlanan bu çorba, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için bol bol tüketilir.
LAHMACUN
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan lahmacun da, Antep usulüyle hazırlanır. Evde kolayca yapabileceğiniz Antep lahmacun, dışarıdakileri aratmayacak bir lezzettedir.